FNGCIMM calibreaza mecanismele de garantare si comunicare ce vor permite amanarea si esalonarea la plata a dobanzilor la creditele ipotecare ale persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19

2020-04-06 11:40:34

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii este direct implicat in mecanismele financiare ce vor operationaliza facilitatile de suspendare si amanare la plata a  obligatiilor de plata a dobanzilor aferente creditelor ipotecare, oferite debitorilor persoane fizice in baza OUG nr. 37/30.03.2020, privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutiile de credit si de institutiile financiare nebancare. Rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentand dobanzi amanate la plata si de a prelua riscul neindeplinirii obligatiilor ce le revin debitorilor, pe perioada rambursarii dobanzilor eșalonate in 60 de rate egale, cu dobanda 0% .

Aplicarea cat mai rapida a prevederilor actului normativ, ce ofera posibilitatea de amanare la plata, cu perioade de pana la 9 luni (fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020), a ratelor scadente imprumuturilor (rate de capital, dobanzi si comisioane), vine in spijinul mediulului de afaceri, precum si a persoanele fizice a caror venituri au fost afectate, direct sau indirect, de pandemia COVID-19.

Consecvent rolului sau anticiclic, FNGCIMM se manifesta si in cazul acestor facilitati ca vector de sustinere si implementare a politicilor publice, fiind abilitat sa emita scrisori de garantie pentru dobanzile esalonate la creditele ipotecare ale persoanelor fizice. Conform OUG 37/30.03.2020, creditorii vor aproba solicitarile debitorilor si perioada de amanare a ratelor, numarul de rate, modul de esalonare si garantare a dobanzilor. Acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor trebuie transmisa de catre debitor intr-un interval de pana la  45 de zile de la intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020 (pana la data de 14 mai 2020 inclusiv). Graficul de rambursare se comunica in termen de 5 zile debitorilor eligibili, iar pana la data de 15 iunie 2020, creditorii pot solicita FNGCIMM emiterea scrisorilor de garantie pentru debitorii eligibili din portofoliul sau, pentru acordarea facilitaților de suspendare a obligațiilor de plata a ratelor pentru creditele ipotecare.

FNGCIMM isi calibreaza activitatea operationala  pentru a gestiona eficient si operativ volumul de solicitari ce vor veni din partea creditorilor si asigura creditorii parteneri ca pot prelua in flux normal cererile formulate de clientii lor, intrucat  este in deplina capacitate de preluare a riscurilor de nerambursare a dobanzilor de catre debitori.

“Dorim sa transmitem, atat creditorilor, cat si debitorilor, un mesaj de incurajare si incredere. Ordonanta de urgenta privind privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutiile de credit si de institutiile financiare nebancare, ofera parghii eficiente  pe care Guvernul le pune la dispozitia atat a debitorilor, cat si a sistemului bancar. O buna cunoastere a cadrului legislativ, o abordare pragmatica  si o comunicare facila in cadrul parteneriatului pe care ni-l asumam prin punerea in opera a acestui act normativ, ne vor ajuta pe toti sa  intarim increderea in actul de creditare și sa depasim aceasta perioada dificila. Suntem alaturi de toti cei afectati si am convingerea, ca impreuna vom gasi cele mai bune solutii .“- Dumitru Nancu – Director general FNGCIMM