Start pentru IMM Invest și AgroIMM Invest - Ediția 2022!

2022-02-16 13:49:28

Ediția 2022 a Programului IMM Invest poate demara în acest moment ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr.206/14.02.2022 prin care Guvernul României a aprobat continuarea programului IMM INVEST ROMÂNIA și a subprogramului AGRO IMM INVEST, cu alocarea plafoanelor de garantare pentru anul 2022 pe fiecare program.

FNGCIMM, în calitate de organism de implementare al acestor programe, în strânsă colaborare cu Ministerul Finanțelor și cu partenerii bancari, asigură derularea optimă a mecanismelor de garantare a creditelor ce vor fi acordate de către finanțatori și a alocat deja resursele necesare pentru analiza cu operativitate a solicitărilor înscrise de potențialii beneficiari pe platforma www.imminvest.ro.

Față de etapele anterioare, programul este lansat în acest an mult mai devreme, permițând întreprinzătorilor un acces cât mai timpuriu la finanțarea planurilor de afaceri pe baza unui plafon de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei din care 5 miliarde lei sunt alocați pentru IMM INVEST și 2,5 miliarde lei pentru AGRO IMM INVEST.

Aflat la cea de-a treia ediție, Programul IMM Invest cu subprogramul său Agro IMM Invest este instrumentul financiar de susținere a IMM-urilor cu cel mai mare succes din ultimii 30 de ani. În 2020 au beneficiat de credite cu garanții de stat un număr de peste 25.000 de firme iar în 2021 aproximativ 20.000 de firme au obținut finanțări şi garanţii cu cca. 1 miliard de lei mai mult față de anul anterior.

FNGCIMM a început alocarea plafoanelor de garantare ce vor fi distribuite în cel mai scurt timp finanțatorilor și avem toate motivele să fim încrezători că sistemul bancar va continua și în 2022 finanțarea companiilor și susținerea mediului de afaceri. Vreau să-i asigur pe potențialii beneficiari și pe finanțatori că programul este operațional iar noii întreprinzători se pot bucura de avantajele sale, alăturându-se celor 45.000 de antreprenori care derulează deja activități finanțate prin IMM Invest și Agro IMM Invest. Pe baza experiențelor anterioare sperăm să le depășim așteptările, iar plafonul de garantare alocat pentru 2022 să fie consumat integral în cât mai scurt timp. Accesați IMM INVEST și AGRO IMM Invest și nu ratați oportunitatea de a beneficia de cele mai avantajoase instrumente financiare disponibile în acest moment pe piața bancară.”, a transmis Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.”

Programul guvernamental IMM Invest România și Subprogramul AGRO IMM Invest facilitează accesul IMM-urilor la finanțare în vederea asigurării lichidităților necesare derularii activității curente sau pentru investiții. FNGCIMM SA-IFN acordă garanții în numele și în contul statului, în procent de până la 90% din valoarea finanțarii, toate costurile de finanțare fiind acoperite din schema de ajutor de stat, atașată programului. Dobânzile vor fi subvenționate integral pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023. Comisionul de garantare datorat FNGCIMM și comisionul de risc datorat Ministerului Finanțelor vor fi subvenționate de stat, pe toată durata derulării creditului.

Rezultatele implementării programului IMM INVEST ROMÂNIA ediția 2021, demarat în data de 23.04.2021, înregistrează circa 17.000 de credite garantate, cu o valoare a solicitărilor de garantare aprobate de către FNGCIMM de peste 10.5 miliarde lei, ce au susținut credite de peste 12,8 miliarde lei. Subprogramul AGRO IMM Invest este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură precum și ale sectorului alimentar. Ajutorul de stat aferent acoperă costurile de finanțare și include, ca facilitate suplimentară față de IMM INVEST, o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO Invest au fost acordate 2.500 de credite/garanții solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depășind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanțării de peste 2,6 miliarde lei.