Pentru imbunatatirea experientei dvs. web, acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii exprima acordul dvs. asupra utilizarii cookie-urilor.

IMM Invest Romania

IMM Invest Romania

Descriere produs

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19  sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.


Inscrierea in program se face pe site-ul imminvest.ro


AVANTAJELE CREDITULUI GARANTAT IMM INVEST 

 • Statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesati la una din bancile partenere!
 • Nu platiti dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finantarii sunt subventionate in procent de 100% de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitati de prelungire.
 • Nu platiti comision de rambursare anticipata!
 • Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!Credite pentru capital de lucru

Credite pentru capital de lucru

pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII

Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:

 • finantari in valoare de  pana la 5.000.000 lei; 
 • garantii de stat in valoare de maxim 80% din valoarea creditelor;
 • durata finantarii este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni; 
 • rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2,5 %/ an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
 • costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.


pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO


Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:


 • finantari pentru capital de lucru de pana la 1.000.000 lei pentru intreprindere mica si pana la 500.000 lei pentru microintreprindere; 
 • garantii de stat de maxim 90% din valoarea creditului; 
 • durata finantarii este de pana la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 luni;
 • rata dobanzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subventionata 100% de la bugetul de stat;
 • costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

 

Credite pentru investitii

Credite pentru investitii

pentru INTREPRINDERILE MIJLOCII

Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de:

 • finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
 • garantii de stat in valoare de ​maxim 80% din valoarea creditelor, ​exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
 • durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de maxim 18 luni;
 • rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
 • costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

 

pentru INTREPRINDERILE MICI SI MICRO


Aplicand pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veti beneficia de: 


 • finantari in valoare de pana la 10.000.000 lei;
 • garantii de stat in valoare de ​maxim 80% din valoarea creditelor, ​exclusiv dobanzile, comisioanele, si spezele aferente;
 • durata finantarii este de pana la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de gratie de max. 18 luni;
 • rata dobanzii compusa din Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat;
 • costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

 

Sumele acordate cu respectarea conditiilor programului nu vor putea fi utilizate pentru refinantarea altor credite in derulare.

Cadru legal

Cadru legal

OUG  nr. 110/2017  privind  Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, cu modificari si completarile aduse prin Legea nr. 209/2018, OUG 29/2020, OUG 42/2020 (Schema de ajutor de stat), OUG 48/2020, OUG 89/2020, Legea 75/2020, OUG 98/2020.


Hotararea nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilormici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA (Norme metodologice IMM Invest)  - modificata prin HG 458/2020 si HG 326/2020.


Ordin nr. 1886/2020 din 28 aprilie 2020 modificat prin Ordin nr. 2068/2020 din 26 iunie 2020.


LEGEA nr. 346/2004 privind stimularea Infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii


Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor


Ghid de completare pentru inscrierea in Programul IMM Invest Romania
Din cauza unor probleme tehnice aferente domeniilor YAHOO.* şi FREEMAIL.HU, mesajele transmise de IMM Invest către adresele de e-mail din aceste domenii sunt foarte mult întârziate. Este posibil ca unii utilizatori înregistrați în cadrul portalului imminvest.ro cu adrese de e-mail de acest tip să nu se poată autentifica în portal și nici să nu primească e-mail-urile aferente serviciilor din cadrul acestui portal. De asemenea, semnalăm posibilitatea ca anumite mesaje să ajungă in SPAM sau Junk și îi rugăm pe utilizatori să verifice răspunsul primit și în aceste foldere. Precizăm că aplicația functionează corespunzător și că este important să se acorde un timp rezonabil de răspuns. În situația în care în termen de 48 de ore nu primiți confirmarea, vă rugăm să utilizați un cont de mail de pe alt domeniu (ex. gmail).


Conditii de eligibilitate

Conditii de eligibilitate

Beneficiarul este eligibil în cadrul programului daca la data acordarii creditului indeplineste cumulativ criteriile de eligibilitate prevazute la art. 3 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 4 din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Beneficiarii eligibili trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate ale institutiei finantatoare si, cumulativ, urmatoarele criterii principale: 

a.  Nu se afla in dificultate si nici in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera;

b. Nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, la data solicitarii garantiei de stat sau, daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A, B, C in baza de date a Centralei Riscului de Credit, denumita in continuare C.R.C.;

c.  Nu se afla in interdictie de a emite cecuri la data aprobarii creditului si nu figureaza cu incidente majore cu bilete la ordin in ultimele 6 luni anterioare datei solicitarii garantiei de stat in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati, denumita in continuare C.I.P.;

d.  Prezinta institutiei de credit garantii colaterale care, in cazul creditelor de investitii impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finanatarii. Pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru pot fi incluse in structura de garantii aferente creditului ipoteca legala mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la institutia de credit, impreuna cu garantia de stat;

e.  Impotriva lui nu s-a deschis procedura insolventei, in temeiul legilor aplicabile; 

f.   Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de investigare şi protectie, activitati de protectie si garda, activitati de servicii privind sistemele de securizare, activitati de investigatii.

Banci partenere

Banci partenere

 Aplica pentru un credit garantat la una din bancile inscrise in Program!

 BANCA TRANSILVANIA

 BCR SA

 CEC BANK SA

 RAIFFEISEN BANK

 BRD GSG

 UNICREDIT BANK

 ALPHA BANK

 INTESA SANPAOLO BANK

 EXIM BANK

 OTP BANK

 BANCA ROMANEASCA

 ING BANK

 FIRST BANK

 CREDIT AGRICOLE

 PATRIA BANK

 LIBRA BANK

 PORSCHE BANK

 PRO CREDIT BANK

 VISTA BANK

 IDEA BANK

 GARANTI BANK 
Intrebari frecvente

Intrebari frecvente


MODELE DE COMPLETARE A DIFERITELOR TIPURI DE DECLARATII IMM 
1. Cum pot accesa un credit prin IMMInvest ?

Beneficiarul trebuie sa se inregistreze in aplicatia disponibila pe site-ul ww.imminvest.ro si sa completeze online datele de identificare. Aplicatia software va genera automat solicitantului numarul de inregistrare, precum și un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii. Dupa efectuarea verificarii datelor si elementelor inregistrate de potentialul beneficiar aplicant, se va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului.

2. Pot sa ma inscriu de mai multe ori?

Inregistrarea online se poate efectua o singura data in cadrul aplicatiei, programul electronic de inregistrare online nepermitand inscrierea de doua ori a aceluiasi potential beneficiar solicitant. Pentru motive temeinic justificate (incarcarea documentelor aferente unui client), beneficiarul poate solicita FNGCIMM modificarea înregistării online efectuate la adresa de e-mail imminvest@fngcimm.ro. 

3. Pot aplica la mai multe banci? 

Aplicatia permite bifarea unei singure banci, iar finantarea se poate soliicta in limita a maxim 10.000.000 lei. In cazul in care, beneficiarul primeste refuz in aplicatie de la banca pe care a selectat-o, in aplicatie solicitarea va aparea ca respinsa. Beneficiarul are posibilitatea de a se reinscrie selectand un alt finantator, reluand procedura de inscriere in aplicatia www.imminvest.ro.

4.Ce documente am nevoie pentru a mă înregistra pe platforma www.imminvest.ro?

La cererea de înregistrare se vor ataşa următoarele documente:

 • copia certificatului de înregistrare la RECOM, emis de Ministerul Justitiei;
 • copia buletinului de identitate/cărţii de identitate a administratorului societatii/reprezentantului legal/statutar al societatii;
 • declaraţia IMM descarcată din aplicaţie, completată şi semnată (ATENTIE: datele financiare trebuie mentionate in mii lei/mii EUR calculate la un curs BNR de 4.7793 lei/EUR – 2019 sau 4.6639 lei/EUR – 2018. Pe Declaratia IMM se vor prezenta datele aferente unui singur an financiar. Nu se cumuleaza datele din ani diferiti). 

5. Daca mi se confirma eligibilitate trebuie sa contactez eu banca?

FNGCIMM va pune la dispozitia institutiei de credit selectate de potentialul beneficiar, in format electronic (online) datele si documentele inregistrate de acesta, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant. Institutia de credit va analiza cererea beneficiarului si va adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului /liniei de credit pentru capital de lucru, pe care o va comunica beneficiarului.

6. Cine este eligibil in cadrul programului?

- au fost infiintati si functioneaza in baza prevederilor Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, in oricare dintre formele prevazute de aceasta : S.R.L., S.A., S.C.S., S.C.A., S.N.C.; sau

- au fost autorizati sa functioneze ca PFA, II sau IF conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016; sau

- sunt organizati si functioneaza ca societati cooperative infiintate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare; sau

- au fost infiintati ca SRL-D conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

- Organizatiile Non Guvernamentale, Asociatiile si Fundatiile, cooperativele agricole si societatile care desfasoara activitati economice si care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea nr. 346/2004, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii Intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatorul economic organizat in una dinte formele enumerate mai sus trebuie sa îndeplineasca condiţiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.


SEE MORE