Istoric, cifre cheie

Istoric, cifre cheie

Despre noi:


Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.

Garantia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.

FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu cele mai importante institutii financiare in baza unor conventii de lucru.

FNGCIMM SA - IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 7 sucursale si 10 reprezentante. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 48 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 39 de tari), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.

FNGCIMM  SA - IFN este lider de piata in domeniul garantarii creditelor.

 

Istoric:

 

La baza deciziei de creare a acestei institutii s-a aflat un studiu realizat de BRD, in calitate de consultant al ministerului de resort, care a evidentiat pentru prima data, necesitatea infiintarii unui fond de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii cu actionariat de stat si care, prin natura structurii sale, nu va greva datoria publica a tarii.

Studiul a mai evidentiat si faptul ca, potrivit specificului pietii romanesti, schema de functionare a fondului sa aiba la baza parteneriatul dintre banci si fond, in vederea sustinerii sectorului IMM.

Pe baza cunostiintelor acumulate si in corelare cu prevederile legale in vigoare, la inceputul anului 2002, au fost elaborate primele norme de reglementare a activitatii Fondului.

In aceste conditii, prima garantie acordata de Fond a fost emisa in luna august 2002, la doar 8 luni de la infiintare. Deschizatorul de drum in procesul de aderare la noul sistem de garantare a fost Banca Comerciala Romana, aceasta fiind beneficiara primei garantii acordate.