Romania obtine o pozitie importanta in conducerea Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare- AECM. Dumitru Nancu este noul vicepresedinte al AECM.

2021-11-26 14:00:45

In data de 26.11.2021, directorul general al FNGCIMM, dl. Dumitru Nancu, membru in Consiliul de Administrare al Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare (AECM) cu un mandat de 3 ani, a fost ales cu unanimitate de voturi si in functia de Vicepresedinte.

Este pentru prima data in istoria AECM, singurul for european care reprezinta interesele institutiilor de garantare, cand este ales un Vicepresedinte dintr-o alta tara decst cele din care provin membrii fondatori ai Asociatiei. Pentru Romania, alegerea domnului director general Dumitru Nancu pe aceasta pozitie reprezinta cea mai inalta reprezentare pe care o institutie financiara nebancara din tara noastra o ocupa la nivel european. 

Cu prilejul preluarii mandatului, directorul general al FNGCIMM a declarat:  

“Sunt extrem de onorat sa preiau funcția de vicepresedinte al acestui important for european si sunt convins ca din aceasta pozitie pot contribui semnificativ la misiunea de promovare si diversificare a instrumentelor de garantare la nivel european. AECM-ul reprezinta un for de dezbatere si promovare a celor mai inovatoare politici de sustinere a IMM-urilor, prin intermediul instrumentelor financiare de tipul garantiilor, care releva din ce in ce mai mult, importanta fondurilor de garantare in economiile nationale, in special in aceasta perioada de mari provocari. Voi continua sa demonstrez cu aceeasi determinare, utilitatea si eficienta garantiilor financiare, asa cum am facut-o la nivel national, pentru IM-urile din Romania. De la debutul pandemiei, FNGCIMM a acordat un numar de 164.479  garantii, in valoare de peste 29,7 miliarde lei, care au sustinut credite in valoare de peste 37, 6 miliarde lei.” 

FNGCIMM a sustinut demersurile AECM privind prelungirea Cadrului temporar european pentru măsuri de combatere a crizei COVID-19 și în anul 2022, precum si prelungirea schemelor de ajutor de stat. Comisia Europeana a preluat in marja consultarilor, propunerile FNGCIMM, astfel ca in urmatoarea etapa a Cadrului Temporar, au fost introduse doua instrumente noi pentru a sprijini redresarea economiei. Acestea vizeaza masuri de sprijinire a investitiilor care pot fi acordate sub forma de  stimulente precum granturile nerambursabile, avantaje fiscale, rate subventionate ale dobanzii pentru imprumuturi sau garantii, precum si masuri de sprijinire a solvabilitatii sub forma unui stimulent pentru investitiile private in capitaluri proprii, datorie subordonata sau cvasicapital. 

In data de 18 noiembrie 2021, Comisia Europeana a aprobat prelungirea, pana la 30.06.2022, a Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19, urmand ca in cel mai scurt timp, legislatia incidenta programelor nationale de sprijin implementate de catre FNGCIMM sa fie amendata, iar programele sa se desfasoare conform calendarului stabilit.