Pentru imbunatatirea experientei dvs. web, acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii exprima acordul dvs. asupra utilizarii cookie-urilor.

Programul Investeste in Tine – garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

Programul Investeste in Tine – garantat de Fondul National de Garantare a  Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

2018-10-15 16:33:03

Incepand de astazi, 15 octombrie 2018, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii va acorda garantii pentru creditele acordate de bancile participante in cadrul Programului Investeste in Tine, in calitate de mandatar al Ministerului Finantelor Publice.

Beneficiarii programului Investeste in Tine sunt persoanele fizice cu cetaţenie romana, cu domiciliul in Romania, tineri intre 16 si 26 de ani daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale, dar si persoane intre 26 si 55 de ani daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala.

Valoarea creditului pentru tinerii intre 16 si 26 de ani poate fi de pana la 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu inca 20.000 de lei daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului. Pentru persoanele intre 26 si 55 de ani valoarea creditului poate fi de pana la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentarii acestuia cu inca 20.000 de lei daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului.

Garantia oferita de FNGCIMM in numele si contul statului este de 80 % din valoarea creditului, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, precum si orice alte costuri generate de participarea la Program adiacente creditului. Pentru anul 2018, plafonul total al garantiilor care pot fi emise este de 600 de milioane de lei.

Alexandru Petrescu, Director General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a declarat :

« Programul Investeste in Tine isi propune incurajarea incluziunii socio-profesionale a tinerilor, completand instrumentele prin care statul sprijina direct in demersurile lor de imbunatatire a calitatii vietii personale. Programul se adreseaza unui segment extins de populatie, persoanelor cu varste intre 16 si 55 de ani, si ofera oportunitatea accesului la credit in conditii foarte avantajoase pentru atingerea unei game largi de obiective personale - pentru inceperea sau continuarea parcursului educational, sau pentru lucrari de constructie si renovare a locuintei. Experienta Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in derularea programelor guvernamentale, alaturi de proiectele de digitalizare si optimizare a proceselor implementate in acest an, ne determina sa privim cu optimism si entuziasm acest nou program guvernamental. Am demarat procesul de semnare a conventiilor de garantare cu bancile interesate de participarea la Program, asteptam primele solicitari de garantii pentru creditele acordate. » 

Sumele obtinute prin accesarea creditelor pot fi utilizate pentru decontarea cheltuielilor eligibile dintre care amintim cheltuielile pentru educatie, cum ar fi plata cursurilor de specializare/calificare/pregatire profesionala, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unitati de invatamant din Romania, plati pentru achizitionarea cartilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxele de participare la manifestari stiintifice si concursuri din Romania, costurile de transport pentru participarea la manifestari stiintifice din Romania sau din strainatate. Sunt eligibile si cheltuielile de achizitionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilitatilor, locurile de cazare in camine scolare sau studentesti. De asemenea, sunt eligibile plati precum taxe la gradinta, cresa sau scoala privata din Romania, abonamente culturale la cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee, costurile publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente si echipamente pentru prestatiile culturale.

Tot prin Programul Investeste in Tine pot fi acoperite cheltuieli pentru sanatate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau interventiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau de programele nationale de sanatate publica. O alta parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cheltuielile cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activitati sportive (fitness, inot etc.).

De asemenea, creditul Investeste in Tine poate fi utilizat si pentru a finanta o parte din constructia sau achizitia unei locuinte si pentru modernizarea sau renovarea locuintei.

Incepand de astazi, 15 octombrie 2018, programul este operational prin intermediul CEC Bank, urmand ca si alte banci sa isi anunte participarea la Program.