Instrumentele de garantare ale FNGCIMM – un accelerator în dezvoltarea regionala, un sprijin pragmatic pentru comunitatile locale, mediul antreprenorial si tanara generatie

2019-07-12 11:34:13

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, a organizat in data de 11 iulie 2019, la Timisoara, o intalnire cu reprezentantii mass-media de la nivel local/regional, sustinuta de domnul Gheorghe Lapadat, Director general FNGCIMM SA IFN si de catre doamna Florica CHIRITA, Presedinte Executiv CCIAT.

Principala tema a conferintei de presa a avut in vedere prezentarea instrumentelor de garantare ale FNGCIMM, ca sprijin pragmatic pentru comunitatile locale, mediul antreprenorial si tanara generatie.

Au fost abordate subiecte legate de programele guvernamentale derulate de catre FNGCIMM, oferta de garantare pentru IMM-urile din toate domeniile de activitate, inclusiv pentru start-up-uri, pentru persoane fizice si a altor categorii de beneficiari.

Orientarea catre client, sustinerea accesului la finantare ca misiune institutionala, a constituit baza mesajelor directorului general FNGCIMM, catre mass-media pentru a fi diseminate mediului antreprenorial si autoritatilor publice locale din Regiunea de Vest, fermierilor, beneficiarilor  PNDR si POPAM si tinerilor care doresc sa investeasca in dezvoltarea personala.

“Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a demarat inca de anul trecut o campanie de initiere a dialogului cu presa si potentialii beneficiari – antreprenorii, fermierii sau reprezentanti ai institutiilor publice – la nivel regional si local. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este pentru noi un partener cu traditie, si dorim sa dezvoltam acest parteneriat pe viitor, pentru a veni impreuna in sprijinul mediului antreprenorial. Ne dorim sa identificam nevoile specifice ale antreprenorilor sau ale fermierilor pentru a putea oferi solutii de garantare personalizate, optimizate.” a declarat Gheorghe Lapadat - Director General FNGCIMM.

Activitatea derulata de FNGCIMM in Regiunea de Vest si in judetul Timis, in  perioada 2002-2019, releva ca antreprenorii din aceasta regiune au accesat peste 5200 garantii, in valoare de circa 1,2 miliarde lei din care, in judetul Timis, au fost aprobate 2400 garantii in valoare de aproximativ 660 milioane lei.

Prin programul Start-up Nation 2017-2019 (SUN), in regiunea Vest au fost sprijiniti circa 370 antreprenori, valoarea garantiilor acordate pentru creditele puncte fiind de peste 57 milioane lei.. Judetul Timis a accesat circa 150 de garantii, cu o valoarea de peste 22 milioane lei.

In ceea ce priveste distributia sectoriala, 33% din garantiile acordate in perioada mentionata, au fost accesate de catre start-up-urile ce au ca obiect de activitate industria alimentara,  11% - fabricarea de mobila, iar sectorul serviciilor este reprezentat preponderent de sanatate.

Referitor la sectoarele economice pentru care au fost acordate garantiile FNGCIMM pentru creditele SUN, remarcam ca in judetul Timis pe primul loc se situeaza industria alimentara – echipamente pentru fabricarea painii, urmata indeaproape de sectorul serviciilor in sanatate – fitness, intretinere corporala. Observam, in consecinta, reflectarea directa a tendintelor comportamentale moderne, legate de calitatea nutritiei si stilul de viata sanatos.

Contributia FNGCIMM în cadrul PNDR 2014 – 2020, in baza OUG79/2009 privind renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale, s-a concretizat prin dinamizarea programelor de dezvoltare durabila dedicate beneficiarilor publici locali care au in derulare proiecte de infrastructura rutiera, sociala si educationala, de alimentare cu apa sau canalizare. Astfel, peste 580 de garantii, in valoare de peste 785 milioane lei au fost acordate in Regiunea Vest in perioada 2010 -2019, in vederea facilitarii accesului la finantare.

Beneficiarii din regiunea de Vest ai Programului guvernamental Investeste in tine, lansat in anul 2018, au obtinut finantari pentru dezvoltarea personala in valoare de circa 1.5  milioane lei.