IMM INVEST ROMÂNIA – un program încheiat cu succes,continuăm cu IMM INVEST PLUS!

2022-07-01 14:51:33


În data de 30.06.2022, FNGCIMM a închis cu succes Programul IMM INVEST ROMANIA   - cel mai mare program dedicat IMM -urilor din ultimii 30 de ani. Toate solicitarile de garantare de către IMM-uri și înregistrate în portalul www.imminvest.ro  au fost solutionate pănă la ora 19.00 a ultimei zile de valabilitate a programului, gradul de absorbție a plafoanelor de garantare alocate în anul 2022 fiind de 120%.

IMM INVEST ROMÂNIA a fost principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate. 

Bilanțul celor doi ani de implementare a IMM INVEST înregistrează 60.000 de garanții acordate, în valoare de 33 miliarde lei, care au susținut credite de 40 de miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, un milion de locuri de muncă au fost salvate. 


Prin publicarea în Monitorul Oficial, în data de 1.07.2022 a OUG. 99 /2022, pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia — IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, parteneriatul dintre Guvernul României, FNGCIMM, IMM-uri și întregul sistem financiar – bancar va continua, în vederea  finanțării economiei și a mediului antreprenorial în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Astfel, Guvernul României a decis continuarea măsurilor de ajutor de stat sub forma garanțiilor și creditelor cu dobândă finanțată de la bugetul de stat, care vor permite accesul la lichiditate companiilor afectate direct sau indirect de efectele invaziei, în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, adoptat de Comisia Europeană  în data de 23 martie 2022. 

Noul program IMM INVEST PLUS urmează să fie lansat în data de 1 august 2022 și va rămâne deschis, conform  prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, până în data de 31 decembrie 2022.

Asigurăm în continuare, IMM-urile și partenerii bancari, că echipa FNGCIMM va asuma cu acceași responsabilitate și va implementa cu aceeași eficiență și dedicare noul program de garantare, importanța accesului la credite bancare, la garanții financiare și la ajutoarele de stat fiind esențiale în această perioadă de criză pentru antreprenori si pentru tot mediul economic, în ansamblul său.