FNGCIMM aniversează 20 ani de la acordarea primei garanții

2022-05-31 15:06:18

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici Si Mijlocii aniversează 20 ani de la acordarea primei garanții.


FNGCIMM - cea mai mare instituţie financiară care funcţionează în România în scopul garantării creditelor, a celebrat în data de 31 mai 2022, alături de partenerii săi, 20 de ani de activitate dedicată susținerii microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii.

De la prima garanție aprobată pe 31 mai 2002 și până în prezent, FNGCIMM a acordat peste 570.000 de garanții, în valoare de 98.021 mil lei ce au susținut acordarea de credite în valoare de147.467 mil lei. Cu precadere, în ultimii trei ani, activitatea de garantare a înregistrat o creștere istorică a volumului de garanții acordate, în principal, datorată Programului Guvernamental IMM Invest.

FNGCIMM SA-IFN a devenit lider de piață în domeniul garantării creditelor, misiunea sa fiind de a facilita accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a altor categorii de beneficiari prevăzute în programele guvernamentale. 


Președintele Consiliului de Administrație, Dl. Florin Jianu a deschis evenimentul aniversar și a subliniat rolul tuturor beneficiarilor, partenerilor și colaboratorilor, care împreună au creat acest ecosistem propice stimulării inițiativei private: „Doresc să mulțumesc reprezentanților întreprinderilor mici și mijlocii pentru cei 20 de ani de colaborare, realizările acestor ani nu ar fi fost posibile fără încrederea acordată FNGCIMM. În egală măsură, aș vrea să le mulțumesc partenerilor bancari, extrem de implicați, de dedicați și care fac deja parte din “familia” FNGCIMM. Mulțumesc domnului ministru al finanțelor pentru buna colaborare pe care o avem. În ultimii doi ani, FNGCIMM a devenit unul dintre pilonii de dezvoltare a economiei românești, prin zecile de mii de garanții acordate, trecând astfel, odată cu economia și societatea românească, într-o altă etapă.”


Domnul Dumitru Nancu, director general FNGCIMM a declarat,  “La acest moment aniversar doresc să le mulțumesc tuturor clienților, partenerilor bancari și Ministerului Finanțelor- acționarul nostru - și să fac promisiunea, în numele meu și al echipei pe care o conduc, că vom continua pe aceeași linie de efort susținut și proactivitate, pentru a veni cu soluții de finanțare – garantare, adecvate necesităților IMM-urilor, dar și a altor categorii de beneficiari, strategic susținuți prin programe guvernamentale dedicate.”

După 20 de ani de activitate, pe langă creșterea semnificativă a numărului și a  valorii garanțiilor acordate și profitul FNGCIMM a înregistrat o evoluție istorică, raportat la ultimii 10 ani, pe baza creșterii constante a cifrei de afaceri. 

Prezentăm în câteva cifre evoluția instituțională și rezultatele activității noastre:

  • Majorarea continuă a capitalului social, de la 5.000.000 RON în 2001 la 940.507.600 RON în prezent;
  • Acoperire la nivel național prin extinderea birourilor de reprezentare a FNGCIMM în fiecare regiune a țării, similară Agențiilor de Dezvoltare ale României: sediu central, 7 sucursale, 9 reprezentanțe, 1 filială;
  • Diversificarea activității FNGCIMM de la acordarea de garanții doar din fonduri proprii în anul 2002, la atragerea de surse în administrare pentru acordarea de garanții, acordarea de garanții în numele și în contul statului, administrarea de scheme de ajutor de stat și gestionarea unui mix de instrumente (garanție și grant) prin Programele guvernamentale AGRO IMM INVEST, IMM PROD sau GARANT CONSTRUCT.

Trendul ascendent de dezvoltare înregistrat constant în cei 20 de ani de la acordarea primei garanții s-a bazat pe adaptarea la cerințele pieței, pe diversificarea activității, pe optimizarea fluxurilor de lucru și pe buna colaborare cu instituțiile guvernamentale și cu principalele bănci comerciale partenere.

Pe baza acumulărilor din ultima perioadă și păstrând același ritm alert de diversificare a activității, FNGCIMM și-a propus pentru perioada 2022 – 2024 să continue implementarea cu succes a programelor și produselor din portofoliul actual, în formate modernizate/actualizate la cerințele pieței și să operaționalizeze noi pachete de măsuri de stimulare economică pentru IMM-uri, devenind inclusiv partener de implementare în Programul InvestEU 2021-2027, acreditare care conferă FNGCIMM dreptul de a gestiona în mod direct instrumente financiare finanțate din Programele Operaționale 2021-2027 ale României.