FNGCIMM a realizat un pas important in procesul de acreditare ca partener de implementare in Programul InvestEU

2021-08-03 10:20:04


Comisia Europena a raspuns favorabil solicitarii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii de a se supune unui proces de evaluare pe piloni, pentru ca ulterior obtinerii acreditarii din partea Comisiei, sa poata deveni partener de implementare in Programul InvestEU, alaturi de Grupul BEI, partenerul principal al Fondului InvestEU si de alte institutii financiare internationale, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Banca Nordica de Investitii.

Conform calendarului de derulare a procedurii de acreditare, FNGCIMM va trece in etapa urmatoare, de evaluare propriu-zisa a activitatii institutionale pe piloni. In acest sens, FNGCIMM a primit mandatul de a initia procesul de selectare a auditorului extern independent, care va realiza evaluarea in concordanta cu Termenii de referinta, comunicati de catre CE. Derularea procedurii de achizitie a serviciilor de audit, cu depunerea ofertelor angajante si cu prezentarea caietului de sarcini, urmate de selectia propriu-zisa a auditorului, se vor realiza transparent si in termenii asumati prin calendarul de derulare a procedurii.

Pe parcursul etapei de evaluare, FNGCIMM a initiat demersurile necesare pentru a  beneficia de ghidare si asistenta tehnica oferita in cadrul InvestEUAdvisory Hub, precum si de sprijinul Ministerului de Finante pentru acreditarea institutiei si  accesarea garantiei europene indirecte.

 

Demararea procesului de evaluare pe cei 9 piloni, in concordanta cu standardele comunicate de catre CE, reprezinta un test important si o noua provocare pentru FNGCIMM. Am toata increderea ca vom parcurge etapele, obținând acreditarea necesară pentru a deveni partener de implementare in Programul InvestEU. Vom utiliza eficient resursele pe care le avem la dispozitie, pentru ca beneficiarii nostri sa aibe acces facil la o gama diversificata de instrumente financiare finantate din fonduri europene, cu costuri reduse de finantare-garantare” a declarat Dumitru NANCU, directorul general FNGCIMM.