Pentru imbunatatirea experientei dvs. web, acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii exprima acordul dvs. asupra utilizarii cookie-urilor.

Eficientizarea utilizarii plafoanelor de garantare pentru Programul Prima Casa

2017-12-07 19:23:30

Pentru atingerea principalului scop al Programului Prima Casa si anume cel social, astfel incat sa beneficieze de acest program national categoriile sociale care au nevoie reala de sprijin in achizitionarea unui spatiu locativ, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au elaborat o procedura si criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa". 

In data de 6 decembrie 2017, in Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr.3097/2017, prin care se aproba Procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa", care va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018. “Exista o preocupare majora de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casa, in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta. Programul evolueaza permanent, raspundem prompt dinamicii pietei, astfel incat sa aiba o adresabilitate sociala cat mai eficienta si sa genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu. 

Aceasta noua procedura are ca scop utilizarea mai eficienta a plafoanelor alocate anual pentru Programul Prima Casa, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluarii activitatii finantatorilor. 

Astfel, in concordanta cu liniile directoare si obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima casa 2017-2020 a fost stabilita o modalitate de evaluare a activitatii finantatorilor si de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca finantatorilor participanti in cadrul Programului Prima casa, la inceputul fiecarui an calendaristic in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent. 

Noua strategie de alocare a plafoanelor se inscrie pe linia reducerii graduale a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor. Asumarea unei proportii echilibrate intre creditele contractate in cadrul Programului Prima casa si cele contractate in conditiile standard oferite de finantatori este o parte importanta a unei politici publice de orientare a Programului Prima casa catre sustinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu si lung.