FNGCIMM isi consolideaza pozitia la nivel european, pentru a promova si sustine interesele antreprenorilor si ale mediului de afaceri din Romania

2021-08-27 10:01:55

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri isi consolideaza pozitia la nivel european, pentru a promova si sustine interesele antreprenorilor si ale mediului de afaceri din Romania

 

Evolutia FNGCIMM din ultima perioada, influentata in principal de implementarea programului IMM INVEST ROMANIA si a Subprogramului AGRO INVEST, promovate de catre Guvernul Romaniei in vederea sustinerii antreprenorilor afectati de pandemia Covid 19, a fost remarcata si la nivel european. Partenerii institutionali din cadrul Asociatiei Europeane a Institutiilor de Garantare (AECM), ce au o viziune de ansamblu la nivel european, au transmis aprecieri deosebit de favorabile pentru activitatea depusa si pentru rezultatele inregistrate. 

Este extraordinar ceea ce ati realizat impreuna cu echipa FNGCIMM si dorim sa va felicitam pentru impresionantul dvs. succes. Prin modul cum ati condus compania, ati demonstrat fara nicio urma de indoiala, rolul esential pe care il joaca institutiile de garantare, nu doar in vremuri normale, dar mai ales in timp de criza.“, au declarat dl. Bernhard Sagmeister, presedinte si dna. Katrin Sturm, secretar general al AECM, in mesajul comun de felicitare transmis dlui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

La randul sau, directorul general al FNGCIMM, transmite:“Suntem foarte onorati si incantati sa primim recunoasterea eforturilor si a rezultatelor noastre din partea conducerii Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare. Suntem in egala masura motivati de cele 28.750 IMM-uri care au accesat un numar record de 35.471 garantii, in mai putin de un an si jumatate, in valoare de 17.836.451.515 lei, care au sustinut credite de 21.741.581.940 lei. Rezultatele activitatii FNGCIMM, doar in anul 2021, reflecta o crestere de 13 % a profitului fata de nivelul obtinut anul trecut, cu o valoare de 58,575,002 lei. Aceste rezultate record se datoreaza parteneriatului dintre FNGCIMM, Guvernul Romaniei si antreprenorii romani. Am convingerea ca alaturi de AECM, vom promova cu mai multa intensitate la nivel european interesele IMM-urilor din Romania si vom putea contribui, ca partener activ la elaborarea politicilor europene dedicate sustinerii mediului antreprenorial.

Cele mai importante teme de interes urmarite de AECM privesc reglementarile privind ajutorul de stat relevante pentru schemele de garantare din cadrul pietei interne UE, programele europene de sprijin si cerintele prudentiale. Prin vocatia sa de reprezentare politica, AECM promoveaza interesele membrilor sai in fata institutiilor europene - Comisia Europeana, Parlamentul si Consiliul European,  precum si in fata organismelor financiare  instutionale, cum ar fi Banca Europeana de Investitii, Fondul European de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

 


Despre AECM

Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare (AECM) este cel mai important organism de promovare a instrumentelor si a programelor de garantare la nivel european, format din 47 de membri, din 30 de tari europene. Institutiile membre promoveaza standardele si principiile europene si beneficiaza de rezultatele demersurilor intreprinse de asociatie pe langa institutiile europene si internationale. In acelasi timp, AECM serveste ca platforma pentru schimbul de bune practici privind aspectele operationale ale activitatii membrilor sai.

La jumatatea anului 2020, membrii AECM au avut un volum total de garantii in portofoliu in valoare de aprox. 259 miliarde Euro.


Despre FNGCIMM

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, avand ca unic actionar statul roman, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.