Comunicat de presa

2020-05-06 09:54:12

FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, in scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020. Lista completa cu institutiile bancare care permit suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor in baza OUG 37/2020, poate fi consultata pe site-ul www.fngcimm.ro.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, reamintim ca debitorii trebuie sa trimita creditorilor solicitari  cel mai tarziu pana la data de 14 mai 2020 inclusiv si sa indeplineasca conditiile prevazute in normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020.

Dorim sa ii instiintam pe clientii bancilor partenere, care au obtinut suspendarea obligatiilor de  plata scadente in baza normelor bancilor, in acord cu creditorii, inainte de aparitia OUG nr.37/2020, ca pot solicita, printr-o noua cerere, aceleași conditii de suspendare a plaților in baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu pana la 9 luni amânarea plăților.

Acesta prelungire se va realiza in acord cu creditorii și numai daca debitorul se incadreaza in prevederile OUG nr.37/2020.

In cazul clientilor care au depus solicitari in baza normelor și ofertelor proprii ale bancilor inainte de aprobarea OUG 37/2020, amanarea ratelor va fi decisa de bancile comerciale in conformitate cu acele oferte. FNGCIMM nu poate oferi garanții pentru amanarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decat pentru acele scadențe pentru care a fost depusa o cerere de amanare ulterioara datei de intrare in vigoare a actului normativ.

Precizam ca mai multe instituții de credit au informat in mod corect clienții care au depus solicitari inainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, ca pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amanare fața de ofertele bancilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusa pana la data de 14 mai. In cazul in care acesti clienti nu vor depune o noua solicitare, vor putea obtine amanari la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit bancile inainte de aparitia OUG 37/2020.

Aceste precizari vin sa clarifice mai multe probleme ridicate de catre clientii bancilor pe platforma de sesizari pusa la dispozitie de catre Ministerul Finantelor Publice.

Conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise in favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie indeplinite cumulativ de catre creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

- Creditul  a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este      ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;

- Creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a  efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM este mandatat de Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, sa emita Scrisori de garantie, prin care se obliga sa plateasca sumele garantate, la prima si simpla cerere a creditorului, pana la limita valorii scrisorii de garantie, in cazul in care debitorul/debitorii nu si-a/si-au indeplinit obligatiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobanzilor esalonate.