Comisia Europeana prelungeste si extinde Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat

2021-02-08 14:45:08

Comisia Europeana  prelungeste si extinde Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, pentru a sustine economiile europene, in contextul pandemiei de coronavirus.  

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei romanesti prin Planul National de Investitii si Relansare Economica cu patru programe, aprobate in baza Cadrului Temporar de ajutor de stat.

Comisia Europeana a anuntat prelungirea pana la 31 decembrie 2021 a Cadrului Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat in data de 19 martie 2020, pentru a sustine economia europeana si companiile, in contextul persistentei crizei generata de pandemie.

Noul amendament al Cadrului Temporar, prevede atat prelungirea, cit si  extinderea  plafoanelor ajutoarelor de stat premise. Astfel noile valori prevad ajutoare de stat de pana la:

  • 225.000 de euro pe companie activa in productia primara de produse agricole (anterior 100.000 euro)
  • 270.000 de euro pe companie activa in sectorul pescuitului si acvaculturii (anterior 120.000 de euro)
  • 1,8 milioane de euro pe companie activa in toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro).

Prin acelasi amendament, CE a permis introducerea posibilitatii de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garantiilor, creditelor, credite punte, in granturi directe, ce pot fi acordate  pina la sfarsitul anului 2021.

Comisia Europeana anunta ca ajutoarele de stat vor fi indreptate, in continuare, catre sustinerea Mecanismului de redresare si rezilienta, pe masura ce economia europeana iese din faza de criza si face pasi catre revenire economica.

In acest sens, Guvernul Romaniei a lansat  Planul National de Investitii si Relansare Economica, un plan de investitii fara precedent, care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare (WAGELEDGROWTH) cu cele de stimulare a investitiilor (INVESTMENTLGROWTH).

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei romanesti prin Planul National de Investitii si Relansare Economica cu patru programe, ce au primit aprobare in baza Cadrului Temporar de ajutor de stat: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST - Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE si IMM FACTOR.

Aceste noi programe, lansate de catre FNGCIMM in anul 2020, reprezinta raspunsul Guvernului si al Ministerului Finantelor Publice  la necesitatile crizei actuale, care a adus multe provocari dar si multe oportunitati de resetare a sectorului IMM si de deschidere a sistemului bancar catre finantarea economiei. FNGCIMM a inregistrat in anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare numar de garantii de la infintarea sa. Astfel, in 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numarul total de garantii acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garantii reprezinta peste 28,4% din valoarea tuturor garantiilor acordate de FNGCIMM in toti anii de activitate. In  anul 2020 au fost acordate circa de 2 ori mai multe garantii fata de  anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contributie majora. Aceasta crestere semnificativa se datoreaza in mare parte contextului economic care a favorizat interventia si utilitatea unui instrument de sustinere anticiclic, dar si sinergiei create  cu sistemul bancar, care a inteles sa ofere cat mai rapid solutii de finantare optime, atat pentru mentinerea in viata a IMM-urilor aflate in dificultate cat si pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunitati de dezvoltare., a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Prin IMM INVEST, programul care asigura accesul la capital financiar, au fost acordate pana la 31.12.2020, 25.586 credite, cu o valoare ce depaseste 15 miliarde lei. Aceste credite au fost sustinute  de ajutoare de stat de peste 291 milioane lei, iar prin program se estimeaza ca au fost salvate peste 443.000 locuri de munca.  

Comisia Europeana a autorizat in data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST,  pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar. AGRO IMM INVEST - Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, va fi disponibil beneficiarilor in perioada imediat urmatoare. Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE SI UTILAJE este operational iar numarul mare de operatori de leasing financiar care s-au inscris in program arata ca acest instrument financiar nou este foarte necesar IMM-urilor. IMM FACTOR, programul care sustine accesul IMM-urilor la finantarea creditului comercial, este operational si urmeaza sa produca rezultate in perioada urmatoare.

Schemele de ajutor de stat sau de minimis care sustin aceste programe, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.