Noutăţi

21.04.2015 - Programul Prima Casa a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare!


FNGCIMM solicită potențialilor beneficiari atenție în întocmirea dosarelor.

Programul Prima Casă este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA, statisticile și analizele constant realizate de FNGCIMM confirmă faptul că acest program continuă să înregistreze o evoluție ascendentă.

Programul Prima Casă poate fi considerat un indicator al încrederii românilor în viitor și a faptului că rezultatele macroeconomice, evoluția pozitivă a economiei României, devin vizibile la nivelul întregii societăți. Datele pe care ni le oferă programul Prima Casă ne dau speranțe că auspiciile acestui an sunt pozitive, având în vedere că solicitările de garantare au crescut cu aproximativ 30 % față de aceeași perioadă a anului trecut.

De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat un număr de aproape 6.800 garanții, cu o valoare de 555 milioane lei, ce au susținut credite în valoare de 1.110 milioane lei, valoarea medie a finanţării accesate fiind de aproximativ 165 mii lei.

Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, față de 120 de solicitări pe zi, cât se înregistrau în aceeași perioadă a anului trecut.

În anii ce s-au scurs de la debutul programului, începând cu anul 2009, FNGCIMM SA a acordat aproape 139 mii de garanții, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.

Aceste rezultate impresionante au fost realizate împreună cu partenerii noștri bancari, cărora dorim să le mulțumim pentru relațiile de bună colaborare, care au evoluat permanent de-a lungul anilor.

Băncile partenere FNGCIMM în Programul Prima Casă sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank Romania, CREDITCOOP, Banca Millennium SA, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Bank Leumi Romania, Romanian International Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Programul Prima Casă nu a fost niciodată mai accesat, iar acest lucru reprezintă o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi semnificative pentru a analiza și aproba un volum de solicitări cu mult mai mare.

Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, recomandăm potenţialilor noştri clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare pe un termen de minim 30 zile.

Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu și rapid și facem apel la potențialii beneficiari să acorde o atenție sporită la întocmirea dosarelor. O verificare suplimentară a conţinutului dosarelor transmise spre aprobare, contribuie la evitarea reluării procedurii de analiză în cadrul fondului, așa cum se procedează în cazul unei documentații incomplete sau incorect întocmite. În această situație se află circa 30% din dosarele primite de către FNGCIMM, ceea ce obligă personalul fondului să revină în medie de 3 ori pe aceleași solicitare, acţiune ce are efect direct asupra operativității si dinamicii procesului de acordare a garanţiilor.

Reamintim că documentele standard, obligatorii conform legii, care trebuie să însoţească solicitarea de garantare, sunt:

- Extras de carte funciara - in original
- Declarație pe propria răspundere ( la data solicitării creditului nu deține în proprietate exclusivă sau impreună cu soțul ori soția nicio locuință indiferent de modul și de momentul în care a fost dobandită) – în original
- Solicitare de Garantare - în original
-Antecontract de Vânzare-Cumpărare – conform cu originalul
-Certificat Energetic - conform cu originalul
-CI- conform cu originalul


Actualitate

Pagina 1 din 41  > >>

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) marchează primele rezultate pozitive ale proiectului de colaborare cu reprezentanți ai partenerilor din Republica Moldova pentru lansarea programului Prima Casă după modelul din țara noastră.• Garanție de maximum 80% oferită de FNGCIMM în parteneriat cu OTP Bank România pentru produsele de finanțare destinate activității curente, fără solicitarea altor garanții reale;

• Termen de răspuns rapid și costuri reduse cu obținerea garanției emisă de FNGCIMM.
© Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Interprinderile Mici si Mijlocii