Noutăţi

18.12.2014 - Bilantul Programului Prima Casa pentru anul 2014


Programul Prima Casă a continuat să fie și în acest an cel mai popular și mai performant program guvernamental, rezultatele anului 2014 consemnând acordarea unui număr de aproximativ 25.000 garanții, pentru finanțări accesate în valoare de 900 milioane euro, cu o valoare medie a finanţării de circa 36.000 euro.

În perioada septembrie-noiembrie 2014, comparativ cu perioada simulară din anul 2013, numărul de garanții acordate prin Programul Prima Casa a crescut cu 52 % , de la 4975 la 7567 locuințe, iar valoarea finanțărilor a crescut cu 59 % , de la 174 milioane euro, la 278 milioane euro.

Evoluția portofoliului de garanții și a creditelor garantate aferente confirmă faptul că acest produs financiar răspunde cerințelor pieței, la data de 15 decembrie a.c., FNGCIMM IFN SA având înregistrate un număr total de 130.000 contracte de garantare, încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susținute fiind de aproape 5 miliarde euro.

Pentru Programul Prima Casă, fondul a primit solicitări de garantare din toate judeţele ţării, topul pe județe în funcţie de numărul de solicitări primite prezentându-se astfel:
1. Municipiul Bucuresti cu 27,3% din total, respectiv 35.000 dosare;
2. Județul Ilfov cu 8,8% din total, respectiv 11.500 dosare;
3. Județul Cluj cu 7% din total, respectiv 9.100 dosare;
4. Judeţul Timis cu 6% din total, respectiv 7.600 dosare;
5. Județele Iași şi Constanţa, fiecare cu aproximativ 5% din numărul total de dosare.

Majoritatea finanţărilor garantate, de aproximativ 32%, au o valoare de până la 30 mii euro, 25% sunt cuprinse între 30 mii – 40 mii euro, 24% au o valoare de peste 50 mii euro și 19% sunt cuprinse între 40 mii și 50 mii de euro. Raportat la numărul de camere, se observă o tendință de creștere a ponderii imobilelor cu 3 camere achiziționate, în principal, în detrimentul imobilelor cu o cameră. Statistic, situația indică preferința în procent de 51% pentru imobile cu 2 camere și de 30% pentru imobile cu 3 camere. Garsonierele și imobilele cu 4 camere și peste, au fost preferate în procent de 11%, respectiv 6%. Din totalul proprietăților achiziționate prin program, 69% sunt construite înainte de anul 2008 și 31% sunt imobile noi, construite după ianuarie 2008.

“Aceste rezultate demonstrează succesul programului, care datorită gradului mare de accesibilitate, precum și a simplității procedurilor de acordare, contribuie la împlinirea celei mai dragi dorințe a românilor, de a deține o locuință în proprietate personală. Tot mai mulți tineri își pot permite achiziționarea unei locuințe, uneori plătind o rată mai mică decât chiria aferentă unui astfel de locuințe, iar evoluția din acest an ne dă speranțe să credem că și în anul ce vine, programul va fi foarte atractiv.

Ne face plăcere să anunțăm, că FNGCIMM va derula cel mai nou program guvernamental - Prima Mașină, care va debuta în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Iată, deci, o veste bună pentru toți cei care iși doresc să înceapă noul an cu o schimbare în bine și o nouă mașină.”, a declarat doamna Silvia Ciornei, președinte- director general FNGCIMM.

Actualitate

Pagina 1 din 41  > >>

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) marchează primele rezultate pozitive ale proiectului de colaborare cu reprezentanți ai partenerilor din Republica Moldova pentru lansarea programului Prima Casă după modelul din țara noastră.• Garanție de maximum 80% oferită de FNGCIMM în parteneriat cu OTP Bank România pentru produsele de finanțare destinate activității curente, fără solicitarea altor garanții reale;

• Termen de răspuns rapid și costuri reduse cu obținerea garanției emisă de FNGCIMM.
© Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Interprinderile Mici si Mijlocii