Noutăţi

28.05.2014 - Prima Casa infloreste!


Bilanțul la zi al Programului Prima Casă arată că, în această primăvară, cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA cunoaște o dezvoltare accelerată, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare crescând în ultima lună la circa 140 solicitări/zi.

De la începutul anului 2014, numărul de garanții acordate a fost de aproximativ 9.000, iar finanțările accesate au fost în valoare de cca 310 milioane euro, cu o valoare medie a finanţării accesate de cca 35.600 euro.

În topul pe județe în funcţie de numărul de solicitări primite se găsesc: Municipiul Bucureşti cu 28% din total, județul Ilfov cu 7,9%, județul Cluj cu 7,1 %, județul Timiș cu 5,9 % și, apoi, județele Constanța, Brașov, Sibiu şi Iași cu procente mai mici.
Statistic, situația indică preferința pentru imobile cu 2 camere, 51% dintre solicitări, și pentru imobile cu 3 camere - 29%. Garsonierele și imobilele cu 4 camere și peste au fost solicitate de 11%, respectiv 6% dintre clienți. Majoritatea garanțiilor acordate, 56%, sunt mai mici de 40.000 mii Euro (23% sunt peste 50.000 Euro și 19% sunt cuprinse în intervalul 40.000 – 50.000 Euro). În fine, 30% din valoarea garanțiilor acordate a fost destinată achiziției de imobile construite între anii 2008-2014.
La nivelul anului 2014, a fost alocat deja băncilor participante în program un procent de circa 95% din cele 1,2 miliarde lei, puse la dispoziție de Guvern. Până la data de 27.05.2014 FNGCIMM SA a acordat aproximativ 115.000 de garanții, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susținute fiind de circa 4,4 miliarde Euro.

Dincolo de aceste cifre se ascund semnificații mai adânci. Silvia Ciornei, președinta FNGCIMM, zâmbește: „Evident că aceste evoluții ne bucură. Atunci când oamenii investesc în dobândirea unei locuințe, înseamnă că există o perspectivă optimistă pentru viitor și că evoluția pozitivă a economiei României devine vizibilă și la nivelul oamenilor obișnuiți. Pentru instituția noastră, creșterea solicitărilor în Programul Prima Casă constituie un semnal de încredere că noul început al FNGCIMM se plasează sub auspicii favorabile.”

Rezultatele concrete, rapiditatea cu care se acordă garanțiile, lipsa birocrației sunt doar câteva elemente care certifică faptul că programul Prima Casă este un real succes, un Program care prin flexibilitate și simplitatea mecanismului constituie un model de principiu și pentru proiectele de viitor ale FNGCIMM.

Actualitate

Pagina 1 din 41  > >>

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) marchează primele rezultate pozitive ale proiectului de colaborare cu reprezentanți ai partenerilor din Republica Moldova pentru lansarea programului Prima Casă după modelul din țara noastră.• Garanție de maximum 80% oferită de FNGCIMM în parteneriat cu OTP Bank România pentru produsele de finanțare destinate activității curente, fără solicitarea altor garanții reale;

• Termen de răspuns rapid și costuri reduse cu obținerea garanției emisă de FNGCIMM.
© Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Interprinderile Mici si Mijlocii